Angliavandeniai: ar mažiau – geriau?

Angliavandeniai: ar mažiau – geriau?

Sparčiai populiarėjant įvairioms dietoms, angliavandeniai vis labiau pristatomi kaip svorio augimą skatinantys priešai, kurių reikėtų vengti. Tačiau remiantis Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto duomenimis, šios medžiagos yra pagrindinis mūsų energijos šaltinis, kartu su maistu panaudojamas organizmo poreikiams tenkinti. Svarbiausia – angliavandenių nepadauginti, tinkamai juos paskirsčius dienos racione.

Siekiant sumažinti kūno apimtis ir laikantis griežtų mitybos principų ar sporto režimo, svarbu pasirūpinti tinkamu reikiamų elementų kiekiu, angliavandeniais – taip pat. Priešingu atveju esant jų trūkumui galima susidurti su tokiomis sveikatos problemomis, kaip:

bendros medžiagų apykaitos sutrikimais;

mažu energijos, darbingumo lygiu;

nuotaikų svyravimais, koncentracijos stoka;

potraukiu greitam maistui, saldumynams, persivalgymui.

Pabrėžiame, kad organizmą angliavandeniais būtina aprūpinti kiekvieną dieną, kadangi šios medžiagos glikogeno pavidalu yra kaupiamos kepenyse/raumenyse. Atsargos išnaudojamos per 12–14 valandų, tad esant nuolatiniam jų trūkumui kepenyse pradeda kauptis riebalai, blogėja funkcionalumas. Tačiau tai dar ne viskas: energijos gamybai pradėjus naudoti baltymus/riebalus, ilgainiui atsiranda organizmo acidozė, smegenims ima trūkti gliukozės.

Maisto produktai, prisotinti angliavandenių

Siekiant reikiamus angliavandenius gauti iš maisto produktų, užtikrinančių gerą energijos lygį, rekomenduojama vartoti:

grūdus ir jų produktus – ryžius, dribsnius, duoną, makaronus, košes;

šaknines/gumbines daržoves, sėklas – bulves, morkas, pupas, lęšius;

įvairius vaisius, riešutus;

pieną.

Svarbu! Maisto produktai, prisotinti daug cukraus, dažnai yra kaloringi ir savo sudėtyje turi kur kas mažiau maistinių medžiagų. Todėl juos vartoti reikėtų saikingai.

Specialistų rekomendacijos

Europos maisto saugos specialistai teigia, kad tiek vaikai, tiek suaugusieji turėtų rinktis tokią mitybą, kurios racioną sudaro bent 45–60 proc. angliavandenių.

Pavalgę jaučiate sunkumą ir sumažėjusį energijos lygį? Didelė tikimybė, kad Jūsų organizmui trūksta maistinių medžiagų. Registruokitės pirminei konsultacijai ambulatorinėje klinikoje „Nefrida“, kurioje dirbanti dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė visada pasiruošusi atsakyti į visus kylančius klausimus. Iki susitikimo !

Registracija internetu
Registracija telefonu +370 46 397070