Emocinis valgymas: kai maistas „saugo“ nuo tikrovės
Per karantiną užsidarėme namuose. Yra ir pliusų: daugiau laiko skiriame šeimai, namų apyvokos darbams. Tik šaldytuvas visada po ranka. O maistas – vienas iš nedaugelio likusių malonumų… Kasdien mus pasiekia nerimastingas koronaviruso naujienų srautas. Stresą ir nerimą dėl ateities nejučia imame slopinti maistu. Kaip per karantiną kontroliuoti emocinį valgymą?
Skanėstai kiaurą parą
Anot psichologų, emocinis valgymas – procesas, kai maistu slopinamos emocijos. Žmogus valgo maistą nejausdamas tikro alkio. Izoliacijos laikotarpiu emocinio valgymo epizodai gali ištikti net ir tuos, kurie įprastomis sąlygomis nemalšina neigiamų emocijų maistu. Vis dėlto karantino laikotarpis ypač sudėtingas žmonėms, kurie linkę į emocinį valgymą. Jeigu anksčiau kaloringi ir nesveiki maisto produktai „paguosdavo“ tik po sunkios darbo dienos, tai dabar skanėstai prieinami kiaurą parą.
Jei nenuleisite rankų, emocinį valgymą pažaboti pavyks!
Kontroliuoti įmanoma
Svarbiausia pastebėti emocinius dirgiklius. Būtent jie sukelia neigiamus jausmus, kuriuos malšinate lėkštėje. Jei valgote kamuojami streso, raskite jo šaltinį ir apgalvokite veiksmų planą. Emocinį valgymą skatina naujienų žiūrėjimas? Vietoje nerimą keliančių žinių verčiau rinkitės filmą. O gal bendravimas su erzinančiu bičiuliu? Pasakykite jam, kad pokalbiui turite tik kelias minutes. Jei tiksliai nežinote, kas Jums kelia stresą, dirgiklius padės atskleisti maisto dienoraštis. Jame žymėkite, ką, kada ir kiek valgėte.
Specialistai rekomenduoja taisykles, kurios padės išvengti emocinio persivalgymo ir papildomų kilogramų:
- Neatsisakykite mėgstamo maisto. Svarbiausia – rasti sveiką santykį su skanėstais. Tik taip išvengsite svorio augimo ir kontroliuosite situaciją.
- Nepamirškite skysčių. Gėrimų gurkšnojimas yra proga pasvarstyti, ar Jums tikrai reikia to užkandžio.
- Puikus būdas išvengti nekontroliuojamo valgymo – paruošti mėgstamiausių užkandžių porcijas. Taip nesuvalgysite didelių pakuočių iškart.
- Laikas pertvarkoms! Akį traukiančias pagundas ant stalo pakeiskite indu su vaisiais. Nesveiką maistą paslėpkite aukštose lentynose.
- Išbandykite alternatyvas. Cinamonines bandeles gali pakeisti avižinė košė su cinamonu ir žiupsniu rudojo cukraus. Jei norite ko nors traškaus, vietoj traškučių skanaukite morkų ar salierų lazdeles.
- Gal nuobodu? Noras valgyti, nors alkio nėra, gali reikšti, kad jaučiate nerimą ar nuobodulį. Neslopinkite nuobodulio užkandžiais. Verčiau pasivaikščiokite, paskambinkite draugui, pagulėkite vonioje ar paklausykite muzikos.
- Darykite pertraukas. Jei dirbate namuose, per pertraukas suvalgykite užkandį ar dienos patiekalą. Tai padės išvengti užkandžiavimo darbo metu. Fizinė veikla taip pat gali padėti atsipalaiduoti.
- Medituokite. Sustojimas ir gilus kvėpavimas mažina maisto poreikį. Tai ypač svarbu kylant stresui, kai kojos pačios neša į virtuvę.
Pasikalbėkime!
Specialistai vieningai sutaria: emocinis valgymas yra psichologinė problema, nuo kurios neapsaugotas nei vienas. Karantino laikotarpiu emocinė pagalba ypač reikalinga. Jeigu Jus kamuoja nerimas, stresas ar kitos negatyvios emocijos, Jūsų skambučio darbo dienomis laukia „Nefridos“ psichiatrai ir psichologai. Karantino iššūkius įveikime kartu!