Kokių vitaminų mums reikia vasarą?
Nors vasarą mūsų organizmas gauna tikrai daugiau ir įvairesnių vitaminų bei mineralų nei kitais metų laikais, tačiau ne visada mūsų kūnas geba juos įsisavinti. Dėl to gali būti kaltas stresas, dėl greito gyvenimo tempo arba atostogų režimo suprastėjusi mityba ar subalansuotos mitybos principų neišmanymas. Todėl priminsime, kokių vitaminų vertėtų nepamiršti net vasarą, jei norite jaustis sveiki ir energingi.
Vitaminas A – apsauga akims nuo neigiamo saulės poveikio
Vitaminas A apsaugo akis nuo neigiamo saulės poveikio ir būtent todėl jis toks aktualus šiltuoju metų laiku. Taip pat jis dalyvauja odos ląstelių atsinaujinimo ir augimo procesuose. Norėdami savo organizmą aprūpinti vitaminu A, vartokite daugiau lapinių daržovių, morkų, saldžiųjų bulvių, žuvies, mėsos ir kepenų. Vienas pagrindinių ženklų, kad organizmui trūksta vitamino A – suprastėjęs regėjimas.
Vitaminas E – odos apsaugai ir kovai su laisvaisiais radikalais
Šis vitaminas vasarą aktualus todėl, kad apsaugo ląsteles ir padeda joms kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie į mūsų organizmą patenka dėl oro taršos, rūkymo, prastų mitybos įpročių ir saulės skleidžiamų UV spindulių. Laisvieji radikalai žalingi organizmui, nes gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas bei vėžinius susirgimus. Taip pat vitaminas E apsaugo mūsų odą nuo saulės ir sulėtina joje vykstančius senėjimo procesus, palaiko odos drėgmę. Laimei, vitamino E yra beveik visuose maisto produktuose, o daugiausiai – nerafinuotame kukurūzų aliejuje, saulėgrąžų ir sezamo sėklose, kviečių gemaluose ir žemės riešutuose.
Omega-3 – dar šis tas odai
Dar vienas odai svarbus komponentas – Omega-3 riebalų rūgštys. Šios polinesočiosios riebalų rūgštys didina odos atsparumą UV spinduliams ir stiprina kolageno sluoksnį joje. Taip pat Omega-3 rūgštys naudingos širdies ir kraujagyslių sistemai, smegenų ir akių sveikatai.
Pagrindinis Omega-3 šaltinis yra įvairios žuvys, jo taip pat yra kiaušiniuose, mėsoje, linų sėmenyse ir jų aliejuje, moliūgų sėklose ir jų aliejuje, graikiniuose riešutuose, sojos, rapsų, alyvuogių aliejuje, šparaginėse pupelėse.
Klinikos „Nefrida“ specialistai primena, kad geriausias būdas sužinoti, kokių gi konkrečiai vitaminų mums trūksta – kartą metuose atlikti profilaktinį sveikatos patikrinimą. Tad kviečiame užsukti!