Mityba pavasarį – ko valgyti daugiau, o kokių produktų kiekį mažinti?

Mityba pavasarį – ko valgyti daugiau, o kokių produktų kiekį mažinti?

Nuovargis, energijos trūkumas, nusilpęs imunitetas – tai būsena, su kuria susiduria dažnas žmogus atėjus šiltesniems orams. Kadangi žiemą organizmas negauna reikalingų medžiagų kiekio, pavasaris yra puikus metas į savo mitybos racioną įtraukti kuo įvairesnių sveikų maisto produktų. Norint pasiekti geriausių rezultatų, svarbu žinoti, kas gali pagerinti mūsų savijautą, o kas priešingai, pakenkti. 

Remiantis sveikos mitybos rekomendacijomis, 45–60 proc. lėkštės turėtų sudaryti angliavandeniai, 20–30 proc. riebalai ir 10–30 proc. baltymai: daržovės, pilno grūdo produktai, žuvis, mėsa. Taip pat galima suvalgyti ir mėgstamų pieno gaminių: natūralų jogurtą, raugintą pieną, liesą sūrį. 

Porcijų dydis taip pat ne ką mažiau svarbus, todėl patiekiant maistą svarbu užtikrinti, kad jo nebūtų per daug. Pusė lėkštės daržovių turėtų tilpti į vienos rankos plaštaką, o baltymai (mėsa ar žuvis) kartu su angliavandeniais į kitą delną.

Režimas – svarbus sveikos mitybos principas

Mitybos režimą turėtų sudaryti 3 pagrindiniai valgymai – tai pusryčiai, pietūs ir vakarienė, iš kurių labiausiai dėkingas yra rytas, kadangi šiuo metu saugu rinktis daugelį mėgstamų produktų (kiaušinius, kruopas, pieno gaminius). Atėjus pietums ir vakarienei, svarbu pritaikyti sveikos lėkštės principą, tačiau taip pat nepersivalgyti, klausyti savo kūno poreikių.

Specialistai rekomenduoja į savo racioną įtraukti 1–2 užkandžius. Pirmoje dienos pusėje, tarp pusryčių ir pietų, galėtų būti sezoniniai vaisiai, uogos – pavyzdžiui, šilauogės, mėlynės, vyšnios. Po pietų kūnui kur kas naudingiau rinktis baltyminius užkandžius: kefyrą, liesą jogurtą.

Kokių produktų derėtų vengti?

Nors dietologai pabrėžia, kad valgyti turėtumėme įvairiai, visgi esama tam tikrų maisto produktų, kurie daro neigiamą įtaką mūsų organizmui bei didina riziką susirgti įvairiomis ligomis. Patariama vengti perdirbtų vaisių sulčių, gazuotų, daug cukraus turinčių gėrimų, transriebalų, rafinuotų angliavandenių, mėsos pusgaminių.

Susikurkite švarų pavasarį ne tik aplink save, bet ir lėkštėje. Prireikus konsultacijos, visada galite drąsiai kreiptis į ambulatorinės klinikos „Nefrida“ gydytoją dietologę Laurą Romeraitę-Kuklierienę – registruokitės konsultacijai jau dabar.

Registracija internetu
Registracija telefonu +370 46 397070